
Answers to Inquiries

RFP for Professional Engineering Designing Services for the Establishment of a New Transfer Station in Al Dhleel
Dumpsite at Zarqa Governorate

)D/SWM/2020-2Tender No. (

Addendum #1

Date: 7th October 2020

In reference to the announced RFP Document, Clause 2.1 "Data Sheet", Paragraph Reference No. 2.1 regarding the Requests for Clarifications,
kindly find below a list for all received requests for clarifications and the answers to be considered from interested proposers.
This Addendum #1 constitutes an integral part of the bidding document for RFP No. 2-D/SWM/2020.

Inquiry Answer

Q1
Can we participate with international company in professional
engineering designing services for the establishment of a new transfer
station in Al Dhleel dumpsite at Zarqa Governorate?

A1
No.
Applications are open to local Jordanian applicants only according to the
guidelines mentioned in the documents of Request for Proposals.
Applicants must be registered and licensed according to Jordanian legislation
to do similar services in Jordan.
Companies can participate in this tender either individually or through a joint
venture. In the event of a joint venture, the joint venture agreement must be
submitted with the application duly with presenting with the leader of the
joint venture, the shares, roles, and responsibilities of each party in the joint
venture.



Inquiry Answer

Q2
We need the following information for making the details of price
quotation, we need the parcel no of the land, and the benchmark
building addresses and the web sites also.

A2
The land registration documents were attached with the announced RFP
documents as Annex III (attached herewith again).
The TOR which attached with the announced RFP documents as Annex I
includes detailed description of buildings/facilities under clause #8 (pages 6 &
7).

Q3
The contents of reports under the clause 10.1.1 of the TOR, suggest tasks
that shall be provided by a supervision consultant which contradicts with
the design nature of the SOW identified in this TOR, please clarify.

A3
There is no contradiction.
For any consultancy services, the progress reporting is mandatory to keep the
client updated step by step regarding the required scope of services in the
TOR.
Clause 10.1.1 regarding the bi-weekly reporting required data about without
being limited to meetings held with counterparts; progress reporting, delays,
etc.; staff employed by consultant; technical issues; challenges and means to
resolve these; security incidents; completed in-progress, delayed, envisaged,
etc. activities, photos … etc.
MOLA has the right to ask the winning consultant to attend bi-weekly progress
meetings to discuss the project developments from all aspects in accordance
to the mentioned content of clause 10.1.1, progress and all contract
developments; then the consultant must issue a minutes of meeting to MOLA
for review and approval.

Q4
Is there any specific form for Technical and Financial proposals

A4
Yes.    There are eight (8) technical forms and five (5) financial forms that have
been attached with the announced RFP documents (kindly find below a link for
the forms in word format for the ease of use).
Please note that no deletion or modification may be made for the required
technical and financial forms. Any such deletion or modification may lead to
rejection of the RFP.
https://drive.google.com/file/d/1qtPtQbCXClshV2b7Q6tP8Rxu1coLoD5P/vie
w?usp=sharing



Inquiry Answer

Q5
Who is responsible to get construction License and from where??.  Also,
who is responsible to pay License fees.

A5
Later to what mentioned in the TOR under clause #8 (page #8) that the
Consultancy Entity is fully responsible lonely to obtain the needed approvals
from all relative/related governmental authorities regarding the buildings
(construction license), please note that the construction license will be done
by MOLA after the design is approved duly from MOLA (MOLA will pay the
construction license fees), with considering that the Consultancy Entity is fully
responsible lonely to do any requested amendments/adjustments on the
design after the approval from MOLA if requested from any relative/related
governmental authority (s) for the purpose of getting the construction license.

Q6
How many copies of Technical and Financial proposal are required to be
submitted

A6
As mentioned in the announced RFP documents, Data Sheet, clause 4.3,
Consultant must submit the original and Three (3) hard copies with One (1)
soft copy of the Technical Offer, and the original only of the Financial Offer.
As mentioned in the announced RFP documents, Envelop #1 will include the
Technical Offer with putting a mark on it that this is the Technical Offer. So,
envelop #1 will include the original and three (3) hard copies with one (1) soft
copy of the Technical Offer. The Technical Offer hard copies shall be marked
“Original” or “Copy” as appropriate.
For the Financial Offer, it will be only an original hard copy which will be in
envelop #2 with putting a mark on it that this is the Financial Offer.

Q7
How many copies of drawings and Tender documents are required to be
submitted by consultant at end of design stages

A7
As mentioned in the announced RFP documents, Annex I (TOR), clause 8.1.9
page #12 and clause 8.2.3 page #14; the final approved deliverable of each
phase will be submitted by the consultant to MOLA as five (5) original hard
copies and two (2) electronic soft copies.

Q8
In the FORM TECH-4, page (34/76), point "B", can you please explain
"The work plan consistent with the work schedule of Form 3H". what is
Form 3H.

A8
Please refer to Form TECH-8 Work Schedule.



Inquiry Answer

Q9
In all the Technical Forms and The Financial Forms, are we allowed to
make any changes to the forms. For example the form size to exceed the
size that is presented in the documents.

A9
No.
Please refer to answer #4 of question #4 above mentioned.

Q10
Is there a certain font, size to be used.

A10
Neither certain font nor size to be used.
As per the announced RFP documents, Data Sheet, clause #3.1; Proposals shall
be submitted in English.

Q11
In continue to my below mail, How can we arrange to visit Al-Taybeh
Transfer station, is there anybody to coordinate with him (his phone
number) or is it possible to arrange visit for all participants (optional)
through MOLA.

A11
As per the announced RFP documents, Annex I (TOR), clause #8 (page #7), it is
mentioned that the Consultancy Entity must follow MOLA's instructions (if
requested from MOLA) to visit similar plants in Jordan such as New Al Taybeh
Transfer Station (coordinates are 32°32'50.3"N 35°39'20.6"E) which is of roll-
on roll-off type to get an actual image about the planned transfer station in Al
Dhleel which will be of the same type. So, please note the following:

1) The location of Al Taybeh Transfer Station is given as coordinates;
2) It is the consultant's full responsibility lonely to supply the needed

facilities for the visit (s) and the costs of such visits will be covered by
the consultant lonely regardless such visit (s) done during the
tendering stage and/or after awarding;

3) The visit (s) can be done by the consultant during the tendering stage
and/or after awarding;

4) The focal person for arranging such visits is Eng. Farah Dawoud
(MOLA, Head of Landfills and Transfer Stations Section / Solid Waste
Management Department), while her mobile is (+962799797169).

Q12
Item 6 in page 75/76 of the TOR, it is mentioned that “The MoLA
reserves the right at the time of making the award of contract to increase
or decrease items in the Bills of Quantity, if required, without any change
in unit price or other terms and conditions, by the amount of 20% of the
initially Price Schedule”, please identify the items that could be increased

A12
The mentioned percentage 20% under clause #6 of the Special Conditions of
Contract of the announced RFP documents is related to the accepted contract
value after awarding.
Please note that under clause #8 of Annex I (TOR) of the announced RFP
documents, it is mentioned clearly that the planned land area for the new



Inquiry Answer

or decreased (i.e., areas, buildings, …) since the project will be a lump
sum price and the breakdown requested is mainly the team efforts and
other expenses.

transfer station in Al Dhleel will be around (10,000 – 25,000) square meters.
The mentioned components of the transfer station are without being limited
to the mentioned components which shall not consider exhaustive; they are
rather indicative. So, the mentioned areas/description of the
buildings/facilities are subject to changes as required from MOLA, while the
submitted prices by the consultant shall be fixed and firm and the consultant
shall not has any right for any compensation/claim of any type accordingly.
Also, please note that clause #8.1.8 of Annex I (TOR) of the announced RFP
documents mentioned that the consultant has to conduct enough meetings
with MOLA to ensure the required functions of the buildings and facilities. In
case of request to change the function of a building to a new function, then
the designer must apply that duly.
If the submitted preliminary design is not accepted from MOLA, then the
consultant must submit other scenarios where each scenario must has
(drawings, BOQs, estimated costs, technical specifications, schedules … etc.)
till agree with MOLA on the most feasible scenario.

Q13
Item 17.1 “Project Implementation Schedule” page 19 of 24, please
reconsider the duration of the phases since the tasks indicated for each
phase needs more time.

A13
The durations of the phases mentioned in Annex I (TOR) of the announced RFP
documents are logic and not negotiable.

Your Sincerely,

Osama Al Azzam

Acting Secretary General of the Ministry of Local Administration

Chairman of Special Tenders Committee

Ministry of Local Administration



LAND REGISTRATION DOCUMENTS ATTACHED


























	Scan
	Scan0001
	Scan0002

